Frank László Európa bajnok úszó interjúja - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_uszas
Frank László Európa bajnok úszó interjúja

Nektek úszóknak máshogy van a masters korcsoport felosztás. Hogyan?
25 éves kortól lehet valaki masters, egészen addig ameddig él.

Nálatok ez 5 évente vagy 10 évente változik a korosztály?
5 éves ciklusok vannak, 25-től indul és így tovább 30, 35… Én a 40-45-be tartozom.

Mióta sportolsz versenyszerűen?
Gyerekkorom óta sportolok, 5 és fél évesen kezdtem el úszni 16 éves koromig, utána a sport megmaradt de a versenyzés nem, versenyezni most kezdtem el durván másfél éve.

Hogy jutott eszedbe, hogy az úszást választod?
Ezelőtt is úsztam, úszó voltam, azt csináltam gyerekkorom óta, most, hogy a gyerekeimet elhoztam uszodába elkezdtem úszkálni, de így céltalan volt, ezután megbeszéltem a családdal, hogy újrakezdem a versenyzést, így kerekebb lett az egész történet. Ez lett a családom gerince, hogy apa versenyzik, különböző helyeken a városban, országban. Mindig jön a család a versenyekre, a gyerekek szurkolnak.

Milyen korosztályos eredményeid vannak, emelj ki  kettőt amire szívesen emlékszel?
Szerény ember vagyok, ha valaki szeretné, az összes eredményemet megtalálja a nevem alatt.

Hol volt a mostani EB?
Szlovéniában, ott voltunk egy hétig, 50 gyorson egyéni csúcsot döntöttem.

Meg vagy elégedve magaddal?
Igen, magammal meg vagyok, voltak nálam sokkal jobbak, de meg vagyok elégedve.

Miben változtatnál?
Változtatni? Hát igazán semmin nem változtatnék, mert elégedett vagyok az eredményeimmel, annyi, hogy többet kell edzenem, nem vagyok még teljesen formában.

Voltak nehézségek a felkészülésed során?
Persze, a családdal, nekem most jön a harmadik gyerek, október végén születik, most lesz egy országos bajnokság novemberben, oda s szeretnék menni, de nem biztos, hogy eljutok, mert első a család, és utána a versenyzés jön.

Szoktál izgulni?
Persze, mindig izgulok, az összes verseny előtt, előtte egy nappal már nem annyira jól alszom, ezek megvannak ugyan úgy, mint régen gyerekkoromban.

Speciális étrended van?
Igen, egy kicsit odafigyelek az étkezésre, mozgásra, a két versenyzéses időszakom  között eltelt 20-25 év és addig én folyamatosan sportoltam, az izomtömegem több a kelleténél, mert a nagyobb izomtömegnek több oxigénre van szüksége, úszóknál az oxigénellátottság fél siker, ezért eredményesebb lehet a kisebb izomzattal rendelkező versenyző. , fogynom kell izomból s nem csak a zsírból, úszáshoz kicsit könnyebbnek kell lenni, emiatt az étrendem is kicsit más, könnyedebb ételeket fogyasztok.

Mit adott neked ez a sportág?
Egységes, kerek emberré tesz, mikor végzek a munkával és eljövök az uszodába még tele van a fejem mindenféle dologgal, utána beugrok a vízbe, úszom egyet, egy órát, negyed óra után pedig elkezd kitisztulni a fejem, egyfajta meditatív állapotba tud kerülni az ember, vagyis én, és úgy jövök ki, hogy egy  teljesen feltöltött ember megy haza a családjához. Először nehéz volt, hogy elveszem az időt a családomtól, de így egy sokkal kerekebb embert kapnak, nem egy leroskadt embert, aki a hátán cipeli az egész céget, és leül és azon gondolkozik, hogy igen ez megtörtént, rendben van e.

Mi a titkod, hogy a legjobb vagy?
Nem vagyok a legjobb, arra törekszem, hogy a legjobbak közé tartozzak, én a korosztályomban jól szerepeltem, mások s kitűnő eredményeket értek el, Európa csúcsokat is úsztak, én a saját magam időeredményeit megjavítottam. Nagyon elégedett vagyok ezzel.

Mi az amit szívesen kipróbálnál? Akár más sportág…
Én maradnék ennél, nekem ez bejött nagyon, annyira passzol a családhoz, hogy ez így kerek ahogy van.

Mi az amit nem próbálnál?
A bungee jumpingot például, amikor a gyerek fel akar ülni a hullámvasútra akkor mindig csak az anyjával, hiába sport nekem ezek nagyon nem jönnek be.

Mi a vágyad a jövőben? Milyen versenyt szeretnél megnyerni?
A legfontosabb számomra, hogy folyamatosan javítsak a saját magam eredményein, azt hogy magyar csúcsokat ússzak még nem tűzöm ki célomnak, úgy érzem az nem elérhető számomra de távolabbi célom, 2-3 év múlva, hogy egy jegyzett csúcsot ússzak, benne legyek egy olyan ranglistában amit még senki nem döntött meg. Ezek magyar korosztályos csúcsok.

MASTERSSPORT.HU
wake up jonny
chiefs
Vissza a tartalomhoz