Kecskés Zoltán interjúja Szőnyi Ferenc ultramaratonistával - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_triatlon
Kecskés Zoltán interjúja Szőnyi Ferenc ultramaratonistával

 
 
Hogyan jutott eszedbe hogy ezt a sportot válaszd?
Futással kezdtem a pályafutásomat, 12éve lesz lassan. Igazándiból csak futottam, a futócipő mindig kéznél van. Mindenféle ambíciók nélkül a legfontosabb vezérelv az volt, hogy néhány kilótól szabaduljak meg illetve kicsit kapjam vissza a fiatalságomat.
 
Mióta sportolsz versenyszerűen, milyen korosztályos eredményeid vannak?
12 éve sportolok, voltam 6 órás, 12 órás és 24 órás magyar bajnok is még tavaly is sikerült a korcsoportban 6 órában harmadiknak lennem. Görögországban 246 kilométeres futóversenyen, Milánóban 283 kilométeren indultam. Az utóbbi években a távol kelet és India volt kedvenc helyszínem. Pl. a Himalájában lefutott 480 km, amire nagyon büszke vagyok
 
Hagytad-e már abba, s kezdtél-e újra futni?
Nem. Nem volt. Hát ez egy folyamat ugye először futsz aztán jött az ultratriatlon. Úgy néz ki, egy nagy szerelem is! Szerencsés adottságaim lehettek ebben a sportban, ami abszolút jól jött. Mindig valamilyen szinten progresszív vagyok, elsősorban magammal szemben. Vannak az embernek tervei és a tervek nálam nem azt célozzák, hogy kicsit lassabban is, de teljesítsem a távot, hanem nyílván azt, hogy az ember a korábbi hibáit korrigálva szeretné magát felülmúlni. Igazi nagy sérüléseim hál istennek nem akadtak. De Olaszországban 5 évvel ezelőtt a Garda tó partján teljesített 30x távú ironman versennyel nagyon sok sérülés jött, részleges comb izomszakadás, kötőhártya gyulladás, arcüreggyulladás, aranyér, minden volt.
 
Támogatók?
Komáromot említsük meg, mert nagyon komoly támogatóm Komárom Város Önkormányzata, az élén dr. Molnár Attila Polgármester Úrral, és az egyesület amelynek tagja vagyok a Komárom-Európa Futó Egyesület. Mellettük a BiotechUsa jelenti pillanatnyilag számomra a stabil hátországot.  Tényleg nagyon sok helyen tartok előadást. Mindenhol van valami kapcsolatom. Budapesttől Nyíregyházáig.
 
Debrecenben korábban voltál már?
Debrecenben nem, de Hajdúszoboszlón voltam már kétszer meg Nyíregyházán is.
 
Mennyit kérsz el egy fellépésért?
Hát ez változó, azért érkeznek felkérések pl. tegnapelőtt Dunaszerdahelyen voltam. A felvidéki magyarság mindig számomra egy kicsit közel áll. Én úgy gondolom nem könnyű magyarnak lenni az országhatáron túl. 100 ezer Ft alatt nem vállalok meghívást, ennek több oka van, főleg az, hogy az időm véges.
 
Hogyan értékeled a saját eredményeidet? Meg vagy elégedve magaddal?
Az eredményekkel elégedett vagyok, de önmagammal nem. Érdekes dolog, de egyébként ez teljesen normális, nyilván ha már az ember a legjobb a világon, legyen kellőképpen maximalista. Nehéz a nagy versenyek hangulatát átvinni a hétköznapokra. A hétköznapok mindig bajosabbak és sok küzdelemmel, lemondással járnak. A kedvtelés és a szórakozás egyébként ugyanaz, mint a versenyeken is, normális esetben szereti az ember azt csinálni, amit csinál. Jól érzem, magam a bőrömben. Nem vagyok teljesen elégedett, de mint 55 éves amatőr sportoló ide eljutni, nekem abszolút a csúcs.
 
Van, amiben változtatnál? Megvan mindened a felkészüléshez?
Beszéltem egy órással, szeretnék egy órát. Megvolt az útja a sikernek, ugye már 2009-ben világbajnok lettem, 10 évvel ezelőtt.
 
Mi volt akkor a sikernek az útja?
Nem voltam annyikra okos, kifent, művelt, és mégis ami különbség volt, hogy akkor sokkal céltudatosabb voltam. Sokkal nagyobb volt az elkötelezettség és most így visszacsatolva a hétköznapjaimba ezt, lejártam az uszodába és kérdeztem magamtól: Miért megy ilyen gagyi módon ez az úszás? Rájöttem, hogy 10 évvel ezelőtt volt olyan nap hogy 2 edzést tartottam, de ha egyet nyomtam 50 hossz előtt sosem álltam le. (33,3-as medencéről beszélünk, ez 3,2 vagy 3,3 km.) Most meg csak 2 km-eket úszom le. Nem úszok egy óránál többet. Egy hete kezdtem egyébként, hogy  igenis meg kell kicsit zsarolni a szervezetet ki kell menni a medencébe és le kell úszni ötvenet vagy ötvenhárom hosszat. Az ember mindig úgy gondolja, hogy csak egyel többet és ez a normális. A legrosszabb tanácsadó a rutin, fiatalok még használják a pulzusmérést meg könyveket meg a diagnosztikát. Az évekkel egyre magabiztosabb az ember és úgy érzi, mindent tud. Ha nekiáll, és mégis kiméri, akkor rájön, hogy tudta csakhogy a tudta meg a tud az két külön fogalom. Ott vannak a hibák, hogy a 142 a pulzusnál ha, egy kicsikét lassítasz, már csak 138-al mész.
 
Milyen versenyre készülsz a jövőben? Hogyan élsz meg egy versenyt?
Imádom a versenyeket, idén is volt már. Múlt héten jöttem meg Izraelből. Azért szeretem az ilyen versenyt, mert nagyon fontos a közeg nekem, mint versenyzőnek. Borzasztó távokon induló, individuális, senkivel nem beszélő emberek vagyunk. S egy ilyen nagy létszámú verseny viszont magával ragadja az embert. Márciusban lesz Amerikában egy dupla távú verseny Floridában és szeretnék visszamenni Indiába is. Mindig csóválom a fejem, hogy mi a fenének kell ez nekem? Úgy gondolom, három a magyar igazság. Megnyertem kint harmadszor is. Én úgy gondolom, hogy ebben a korban kell a cél, ha nincs cél, akkor hiába mész edzeni. Mindig fel kell venni a fényt és látni a célt, de kell hozzá egy utat vágni a bozótosban. Én járom az utat, töröm a nádat. India 480 km. Aztán Svájc az álom. Négy alkalommal már volt deka miért ne lehetne ötödször is? Van egy kis hiányérzetem, az elmúlt időben nem jött össze jó időeredmény, pl. az időjárási körülmények miatt. nem optimális, de hát, mindig történik valami. Most kicsit másként megyek ki Svájcba, mert aztán egy álom 10 évvel ezelőtt Mexikóban húszszoros távot teljesítettem egyszer természetesen azt megnyertem.
 
Gratulálok! Milyen speciális sportágra adódó sportfelszerelésre, sporteszközre van szükséged?
Felsőkategóriás kerékpár kell, hát itt a kerék azért nagyon fontos… Izraelbe 23 kereket vittem… itt azért 2 országúton kellett menni 2 karikát, ez azért elég nagy terep. Nagyon drágák ezek a felszerelések, egy rendes kerék szett az kb. 300 ezer forint, de ha csak gumizni kell, akkor is 30-40 ezer forint. Most például júliusban voltunk kint és 6 defektet kaptam, a vadonatúj Continentalok olyan mértékben deformálódtak, hogy elképesztő. Hát, a cipőben nincs nagy technika, egyszerű Asics, az nekem bejött, a terepen, ha nincs nagy sár, dagonyában akkor gyakorlatilag mindegy.

 
Miket eszel?
A táplálkozásom normális, igazából Biotech USA táplálék kiegészítő termékeket fogyasztok, akár az aminosavak, akár a sók, ugye a versenynek és a folyamatos energiaellátásnak élek. Aztán az izotonikus italok edzések alatt és közben szoktam fogyasztani, akkor a shakek (fehérjék).
 
Tömeg kell?
Az izomtömeg, hát hogy kell-e? Hát figyelj, felkészülés úszás, de önmagában kevés, kell hozzá egy kis gyurmázó lét, ha az ember kicsit gyurmázol, kell ahhoz, hogy visszajöjj, hogy ne veszíts, hogy ne csak a súly menjen, hanem égjen a zsír, így kell egy kis fehérjepótlás, ha egy kis izomtömeg kell. A jó gyros tálakban azért van mindenféle hús. A szénhidrátot 7 órakor megpróbálom kerülni, fehérje fogyasztó vagyok tehát azért a tejtermékek sajtokat szeretem nagyon, na meg a fehér húsokat.
 
Mit adott neked ez a sportág?
Az örömöt, a szerelmet, az életet a jövőt, éveket és évtizedek boldogságát, olyan öröm hormon folyamatosan, ami másból nem olyan könnyen megszerezhető, megvehető. Különleges a siker. Az önmagában hogy futunk, de az hogy néha sikerül jónak lenni az olyan eufória, szép dolog. Egyrészt hiú, nyilván meg büszke is vagyok. Mikor 90 évesen az asztalnál üldögélve majd el tudom mesélni, hogy hogy tavaly 3 világversenyen voltam. Nagyon büszke vagyok, hogy még mindig, látod kimentem Izraelbe és akkor nem is lettem utolsó, pedig azt gondoltam, hogy antibiotikum kúra meg torokfájás után nem fog menni, de megy azért a test emlékszik, volt mihez nyúlni szerencsére.

 
Mi az, amit soha nem próbálnál ki?
Északi-sark, vagy extrém szikla, hegymászás, mert azoktól félek. Azért egyik születésnapomon 4-5 évvel ezelőtt kiugrottam ejtőernyővel.
 
Mi a titkod, hogy te vagy a legjobb?
Ez nem titok és nem is biztos, hogy így van. Én azt gondolom, hogy kicsi a mezőny és nagyon fiatalok a sportágak, akár futás akár triatlon, mindössze néhány 100 ember indul ezeken a távokon viszont, évről évre szinte többszöröződik a versenyzők száma. Előbb utóbb utolérnek majd a fiatalok. Nyilván én meg kiöregszem. Nincs ebben titok. Igazából a hosszú menetelés a titok, megfelelő szorgalommal, buzgalommal. Azt gondolom, hogy ez másban is létezik. Lehet, hogy szerencsés csillagzat alatt születtem, hogy megengedte a Teremtő, hogy velem ez történjen.
 
Milyen hobbival pihened ki az edzés fáradalmait?
Kerékpároznék most már egy jót. Jön, a tavasz süt a nap… itt Komáromban. Emellett nincs más hobbi tehát, hogy ha az ember elmegy, mondjuk elmentem Izraelbe versenyre és akkor nekem a hobby az, hogy reggel felkelek 6-kor és kimegyek futni, Tel Avivban vagy Jeruzsálemben. Elképesztő reggel, hajnalba végigfutni az olajfák mentén. Oda vagyok ezektől a dolgoktól.
 
Mi a kedvenc ételed?
Egyrészt… másrészt a gyros húst sorolnám fel. A tésztát meg  rakott tésztákat, mákos tészta képviseli, de egyébként jó evő vagyok. Budapesten voltam a Ludas étteremben ahol olyan finom gasztro élményt éltem át. Nagyon szeretem a jó ízeket. Nem a legfontosabb cél a mennyiség, de a második az, hogy jól is lakjunk vele, tehát az hogy a tányért összepiszkítjuk, némi dologgal az engem nem elégít ki. Szeretem a cukrászdákat, a süteményeket, vannak törzshelyeim a versenyek utáni a feltöltődésre.
 
Töltött káposzta?
Akár! De a zsíros dolgokat nem annyira szeretem.
 
Szerinted milyen sportokkal legjobbak a gyerekek fejlődés szempontjából is? Mit szánnál az utánpótlásnak?
Azt gondolom, hogy a gyermekkori testnevelés nagyon fontos személyiség fejlesztő. Én azt gondolom, hogy ez a legfontosabb, úszni a második. Fontos még az alapfokú gimnasztika, a torna és tornaszerek használata. A labda, mint csapat sport nagyon fontos a játékosság. a csapatszellem alakulásában. Nem vagyok tanító vagy mestere a dolgoknak de a sport ott kezdődik el, amikor a szülő elviszi a gyermeket sportolni, s megmutatja neki, mit, hogyan kell csinálni.

 
Köszönjük szépen az interjút!

Vissza a tartalomhoz