Masters Súlyemelő OB, 2019 - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_sulyemeles
Masters Súlyemelő OB, 2019
(Az első országos masters bajnokság az új súlycsoportokban)

 
Több mint százan neveztek a 2019-es súlyemelő masters országos bajnokságra. Nyilván emiatt kezdődött kilenc órakor a verseny, s a mérlegelést 7.30-tól 8.30-ig tartották. Eddigre kellett megérkezni a budapesti helyszínre, a BKV Előre súlyemelő termébe. A krónikás esetében (meg, gondolom, annak az esetében is, aki Szombathelyről akart vonattal eljutni a helyszínre) ez azt jelentette, hogy fél háromkor ébredt. A fél négyes elinduláskor – éhomra - még 55,5 kiló volt a testsúlya. Ami ugye fél kilóval több, mint a nemzetközi szövetség tavaly megállapított légsúlyú súlycsoportjának felső határa. Ez azért fontos, mert e sorok írója 57 kilós átlagsúlyáról tavaly még le tudott menni 56 kilóba, na, de azért – ha az emberen nincs súlyfölösleg – két kilót (kerekítve: testsúlyának négy százalékát - leadni már necces. Ezért a lentnevezett illető minden törvényesen megengedett praktikát bevetve 55,05 kilóval mérlegelt reggel nyolc órakor… A versenybíró szólt rá a kétségbeesetten – és egy gatyában a mérlegen álldogáló mastersre: Vedd le a szemüveged és a zoknid! S a mérleg 54,95-ön állt meg! Szerencsére a gatyát már nem kellett be- azazhogy: levetni…  


 
Ilyen előzmények után a 2016 óta az országos masters bajnokságokon minden évben (tehát négyszer) teljesített 73 kilót emeltem összetettben, ezúttal 31-et szakítva, 42-öt lökve. Némi érdekesség, amit nem tudok hova tenni: 2016-ban 60,3 kiló voltam. 2017-ben 58,85, mindkét esetben pehelysúlyban indultam akkor. Tavaly meg 55,6 kilóval mérlegeltem az OB-n, amikor egy órával későb kezdődött a verseny. A 73 kiló az új súlycsoportban országos csúcs az M75 korosztályban. A csúcsoknál maradva a masters szövetség a verseny előtt – az új súlycsoport határokra vonatkoztatva úgynevezett alapcsúcsokat állapított meg. Ezek a masters világbajnokság nevezési szintjei voltak. Sokan kritizálták ezt, mondván: a magyar masters súlyemelés sokkal magasabb színvonalú, semhogy – saját példával élve: 56 kilós összetett legyen a később 73 kilóval megdöntött alapcsúcs. Mások azt mondták, nagyon helyes az alacsony alapcsúcs megállapítás, mert így az OB után már majdnem mindenütt személyes eredmények fognak állni a statisztikákban a személytelen alapcsúcs helyett.

 
Másik rekorderünk Kovácsné Fábián Mária lett, aki a 40 felettiek között, és az 59 kilós súlycsoportban 40 és 53 kilókkal 93-as összetettet produkált. Nagy gratuláció a súlyemelést mastersként tavaly elkezdett hölgynek! Edzője, Kecskés Zoltán, a következőket nyilatkozta róla:

 
- Marcsival többször is megtörtént, hogy a felkészülés alatt akár napi kétszer járt edzésre, amikor szabad napja volt. De tizenkét óra munka után is lejött edzeni, amikor már majdnem zárt az edzőterem. Ekkor biztosan nem volt irigylésre méltó. Ha szombat, ha vasárnap, akkor is edz, neki ez nem számít. Fél év kemény munka, nulla technikai tudással kezdve, csak az erejére és a kitartására tudott támaszkodni. Láttam az elszántságot rajta, hogy nagyon akar, meg szeretné tanulni a súlyemelést. Tudtam, hogy jó lesz, és még sok jó eredmény van benne. Ahogy közeledett a verseny, egyre nyugodtabb voltam, bíztam benne, hogy meg lehet az országos csúcs. Lehet, hogy ő nem is akart rágondolni, de és sokszor eszébe juttattam

 
Tegyük még azt is hozzá, hogy a kezdeti nulla technikai tudásból mára egy szinte tökéletes technika lett, Marcsi szemre is szépen szakít és lök.

 
Végül, de nem utolsó sorban következzék a nyilatkozó edző, Kecskés Zoltán olimpikon, akinek nemrég megfájdult a dereka egy rosszul sikerült bemelegítés miatt. Óvatosan versenyzett, nehogy visszaessen a teljes  gyógyulás folyamatában. 80 kilót szakított, ez könnyen ment neki, nem erőltette tovább, a harmadikra ki sem jött szakítani. Lökésben 90 kilón kezdett, ez elég is volt számára, a másik két gyakorlatra nem volt szüksége.

 
Gőz József Miklós


 Vissza a tartalomhoz