Szabo Ferenc emléktorna - Masterssport

MASTERSSPORT

35 SPORTÁG EGYHELYEN
MASTERSSPORT
wake up joney
33 SPORTÁG EGYHELYEN
masterssport.hu
MASTERSSPORT
35 SPORTÁG EGYHELYEN
Tartalomhoz ugrás
egyeni_sportok > egyeni_sulyemeles
Méltón emlékeztünk Szabó Ferencre
Szubjektíven és álobjektívan a Szabó Ferenc súlyemelő masters emlékversenyről – írhatnánk e tudósítás alcíméül. Szubjektíven, mert a tudósító még együtt versenyezhetett a névadóval.
Mindketten mastersek voltunk már. Ő volt az 1988-as verseny korelnöke, a 60 év feletti kategóriát képviselte.

Katonatiszt volt, s ez meg is látszott viselkedésén. Már ahogyan az öltözőben lerakta elvágólag összehajtott ruhadarabjait. Aztán a dobogón: akkurátusan magnéziázott, meghúzta az övét, kis meghajlás után a súlyhoz ment, felhúzta a rudat, beült a szakításba. S a külső szemlélőnek úgy látszott, hogy nem akar felállni vele, mintha a következő félórában ott kívánna ücsörögni.
Mi úgy láttuk, tökéletes az egyensúlya, de ő addig nem indult el fölfelé, amíg ő nem érezte azt, hogy tökéletes. Aztán látható erőlködés nélkül felállt. A „le” vezényszóra szépen letette a földre a súlyzót. Nemcsak kísérte, szinte zajtalanul: letette. Aztán ismét meghajlás, és távozott. Mind a hat gyakorlata így folyt le, persze három esetben ki is lökte a súlyzót. Élmény volt látni a versenyzését, rossz gyakorlatára nem is emlékszem.

Álobjektívan folytatom. Miért ál ez az objektivitás?
A 2018. október 20-án megrendezett versenyen magam is ott voltam, és hát, az ember nemigen tud kibújni a bőréből, csak megpróbálja.  Sajnos, kevesebben indultak, mint a tavalyi hasonló vetélkedésen, pedig nagyszerű a hangulata a kazincbarcikai rendezvénynek. Fő atyamestere Pátrovics Géza, aki több tucat világverseny aranyérme mellett azt is megteheti, hogy ezen nem indult el. Élményszámba mennek például Kecskés Zoli gyakorlatai.
Olyan nyugodtan és megfontoltan végezte őket, mint annak idején Feri bácsi, s ugyanúgy sikeres volt mind a hat. (Általában is elmondható, hogy kevés volt a rontott, de még a 2:1 arányban megadott gyakorlat is.) Zoli tanítványán Kovácsné Fábián Marcsin látszott, hogy nemrég tanulta mesterétől a szakítás és lökés művészetét, kicsit darabos a mozgása, de az is, hogy tökéletesen megtanulta azt. Jövőre 5-5 vagy akár 10-10 kilót rátehet mindkét fogásnemben az eredményére.

A kecskeméti Törökök – apa és fia – is kitettek magukért. Az apa hajszálra maradt el a legjobb Sinclaire pontos eredményről (Ezt Bakó Attila érte el), a fia pedig csatakiáltásával nyerte meg a közönséget. Családjuk mintaszerűen szurkolt nekik. Ez a megfelelő szó: családias volt az egész emlékverseny. Minden résztvevője sportszerűen küzdött meg a súlyokkal.  A verseny korelnöke (77), s legkönnyebb (56 kg) emelője Gőz József Miklós – jómagam – volt. Mind a hat gyakorlata érvényes, ami jó önismeretről árulkodik. Egy szépséghibája volt: a második lökésénél a „le” vezényszóra nem lekísérte, szinte eldobta a súlyzót. De – tőle tudom – véletlenül történt a dolog…
 
(gjm)

 
 
 
 
 MASTERSSPORT.HU
wake up jonny
chiefs
Vissza a tartalomhoz